top of page

Spis det áhkku spiste!

Oppdatert: 26. jan. 2023

Å få i seg organer er for de spesiellt intresserte. Men lever kan du få på en enkel og moderne måte. Visste du at vi i Kautokeino har en gründerbedrift som tørker, kapsler og selger lever i kapselform?


Forstå ekte mat

Spis det áhkku spiser, eller husker du da áhkku lagde blodpølser og stekte lever. Hun forsto det med ekte, næringsrik mat. Ingen mat skulle kastes, alt skulle brukes. Både innvoller og tarmer. Mange eldre elsker lever, nyrer, tunge og hjerte. Nå bekrefter forskningen at de som spiser samisk mat, har minst jernmangel, i følge artikkelen på forskning.no


Organet lever i enklere og moderne form

Når man slakter rein, så har samer alltid spist de næringsrike delene som organer, fett, marg og blod. Men, i dagens moderne livsstil så er det ikke så vanlig å ha tilgang til det jevnlig. I Kautokeino har vi Rein Styrke som tørker og kapsler reinlever og selger som kosttilskudd. Så enkelt kan man innta kapsler, og slik å gjøre den næringsrike delen av reinen lett tilgjengelig for folk å innta.

-Áhppi Rein Lever er kosttilskudd; tørket, pulverisert og kapslet reinlever, som vi selger som abonnementsløsning, forteller daglig leder i Rein Styrke AS, Anni-Rauna Triumf. Hver pakke inneholder 120 leverkapsler, og vi har deklarert det slik for en måneds forbruk med anbefalt daglig inntak av 4 kapsler.


Helt naturlig og uten fyllstoff er best for helsa

Helt naturlig og uten fyllstoff, heller ikke prosessert, er noe som er aktuelt for tiden i matverdenen. -Vi i Kautokeino er vant med å spise naturlig mat, som vi slakter selv, eller kjøper fra naboen. Dette gjenspeiles i Rein Styrkes reinlever-kapsler.

-Vi bruker skånsom tørket lever som eneste råvare, og har ingen fyllstoffer i våre kapsler, slik mange andre kosttilskudd har, forteller Triumf, og fortsetter:

-Áhppi Rein Lever et helt og rent mat-emne, såkalt whole food, som er enkelt for kroppen å ta opp næring fra. Med andre ord er biotilgjengeligheten svært bra, sammenlignet med kosttilskudd som er basert på syntetiske og/eller varmebehandlede råvarer. Mange av våre kunder har spist dette i årevis og de mener virkelig at det har hjulpet de med å forbedre helsa


Daglig leder i Rein Styrke AS, Anni-Rauna Triumf.

Naturens gavepakke til alle og 100% arktisk urkraft

Rein Styrke kjøper leveren fra Finnmark Reins slakteri lokalt i Kautokeino. Det vil si at Áhppi Rein Lever er lokalmat, og ikke minst 100% arktisk urkraft.

-Reinleverkapslene er naturens gavepakke for kroppen, helt enkelt. Lever er noe av det mest næringsrike naturen kan by på, fordi den inneholder alle vitaminer og mineraler som kroppen trenger. Reinlever er også selvsagt naturlig proteinrik, og har nesten 60% protein i seg og dermed inneholder hele 18 aminosyrer.


Hud og hår blir bedre og ikke minst virker B-vitaminene for utmattelse

Leveren er spesielt rik på vitamin A. Vitamin A bidrar til å opprettholde normalt syn. Øyehelsen er viktig å bevare i arktiske områder, og når man blir eldre. Tradisjonell mat inneholder jo mye A-vitaminer blandt annet rundt øye-eplet til kokt reinhode.

For å bøte på lite energi, kan alle B-vitaminene som er i reinlever hjelpe på å redusere tretthet og utmattelse, forklarer Triumf engasjert.


Jerninnholdet er også høyt, og den er enkel for kroppen å ta opp, ikke minst er den mildere for magen enn vanlige jerntabeletter som mange kommer med tilbakemelding på til oss.. I tillegg har vi analysert for omega-3 fettsyrer, og det er såpass mye av det i reinlever at vi kan deklarere for det, skryter hun. Anni-Rauna anbefaler folk å lese artiklene på deres hjemmeside: Reinstyrke.no.All produksjon skjer lokalt i Kautokeino

Rein styrke er er kvinnelig gründerbedrift, lokalisert i Kautokeino. I Kautokeino skjer også alt fra produksjon, markedsføring, distribusjon og kundesupport. Det er en stor styrke at bedriften sitter på så mye kompetanse, tilegnet etter hvert som bedriften har vokst seg til.

-Det er viktig for oss at hele prosessen fra slakt og til ferdig produkt skjer lokalt, forteller Triumf, som ønsker å videreføre samisk tradisjon ut til Ola Nordmann.


Reinkjøtt forskning og det sunneste du kan spise

-Vi ønsker også å være en familiebedrift, som reindriften også er, forteller gründer Ellen Cecilie Triumf-Buljo, som selv har tatt mastergrad i matvitenskap fra NMBU: Norges Miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås. Der forsket hun på reinkjøttets helsefremmende egenskaper sammenlignet med hjortekjøtt. Gjennom forskningen fikk Ellen bekreftet sin barndomslære om at reinlever er noe av det sunneste man kan spise. Smaken av lever er som kjent for de spesielt interesserte, og det spises stort sett for dem som er oppvokst med det i kostholdet sitt. Med tørket lever i gelatinkapsler kan hvem som helst innta denne matskatten, uten å rynke på nesen.


Ellen Cecilie Triumf-Buljo, gründer i Rein Styrke AS, her i full produksjon av reinleverkapsler.

Julekalenderkonkurranse med reinleverkapsler som premie

Med minnene til áhkku og áddja sin hjemmelagde middager med organer av selvslaktet rein, lurer vi i dag på hva du kunne tenkt deg å spise mer av; lever eller nyrer? Skriv svaret på vår facebook-side, eller kommenter her under artikkelen, og vær med i trekningen av delikate reinleverkapsler, for 3 måneders forbruk og en liten hemmelig gave, gitt av Rein Styrke AS.
Siste innlegg

Se alle

11 Comments


Nyrer

Like

Lever og så spennende med lokalprodusert kosttilskudd!!

Like

Lever

Like

Vuoivasa livččen gal ovdal borrat.

Like

bottom of page