top of page

Bærekraftig og kortreist råmateriale i smykkene på Juhls

Oppdatert: 26. jan. 2023

Visste du at smykkene på Juhls er produsert med kortreist og bærekraftig materiale.

-Sølv i seg selv er omsmeltbart og da også resirkulerbart. Smykkene du kjøper hos oss er laget av ca. 75% resirkulert sølv, og sølvet som råmateriale kommer i tillegg ikke langveisfra, men er et bi produkt fra malm gruver i Sverige, forteller daglig leder ved Juhls sølvsmie, Sunniva Juhls.


Smilende dame ved siden av et gammeldags kassa-apprarat.
Daglig leder ved Juhls Sølvsmie, Sunniva Juhls.

Huset med den spesielle arkitekturen

Juhls Sølvsmie er Finnmarks første sølvsmie, og ligger i Kautokeino/ Guovdageaidnu. Den ble etablert av Sunnivas foreldre, Frank og Regine Juhls, i 1959.

De aller fleste i Kautokeino er vokst opp med det spesielle huset med den nydelig utsikta over bygda. Huset med tak formet etter snøskavlene på vidda.

-Selv om dette bygget i dag er mye mer enn en sølvsmie, er det det som var starten, og fremdeles i dag er det verkstedet og smykkene som er bærebjelken i bedriften, forteller Sunniva Juhls.

Og om du ikke har fått deg en guidet tur i bygget, anbefales det på det varmeste å be om det. Da får du deg en reise i både tid og rom, -ut i verden, midt på vidda.Reproduksjon av gamle smykker

Sunniva, som selv er vokst opp i dette spesielle bygget, har fått kunsten og smykkeproduksjonen inn med morsmelka. Stolt kan hun fortelle om foreldrenes arbeid i starten.

-Mamma og pappa har lagt ned mye arbeid i å bevare - og med følsom hånd, også reprodusere gamle sølvsmykker. Smykker som i århundrer har vært i samisk eie, men som opprinnelig kom langveis fra. De så også tidlig det som sin oppgave å møte folks individuelle ønsker når det gjaldt koftesølvet, forteller Sunniva Juhls.


Sølvet som følger koftemoten

I over 60 år har kyndige hender og følsomme hoder på verkstedet i Kautokeino vært med

på å produsere smykker og koftesølv. Familien Juhls har lyttet og følt på tidens trender og behov. Slik har det utviklet seg en spesiell smykketradisjon som markerer spennende kontraster til bunadssølvet andre steder i Norge. Til Sápmis mange forskjellig kofter skapes det stadig nye variasjoner av søljer, hekter, knapper osv. Hele tiden skjer dette i samisk ånd tilpasset den tiden vi lever i.


Hender som produserer koftesølv, bunad sølv
Juhls søljer følger koftemoten.

Internasjonalt arbeidsmiljø med dyktige gullsmeder

Gjennom besteforeldre, foreldre og egne opplevelser har mange i dag et sterkt forhold til

Juhls` verksted i Kautokeino. I over 60 år har verkstedet levert sølv til livets viktige

begivenheter, som dåp, konfirmasjon, bryllup og runde tall.

I dag er det datteren og andre generasjon Sunniva som driver bedriften, sammen med 12

ansatte.

-På verkstedet arbeider det i dag 9 dyktige gullsmeder. De kommer fra Norge,

Finland, Sveits og Tyskland. Alle har de en grundig utdannelse og er rusta til å ta i mot de

fleste oppdrag, informerer Sunniva Juhls selv.


Butikk i Bergen med sjøutsikt

Visste du at Juhls også har butikk i Bergen? Juhls Silver Gallery holder til på den ærverdige og historiske Bryggen i Bergen. Der har de utsikt over sjøen, men ingen sauer og høner, slik som i Kautokeino. De som har besøkt butikken på vidda, kan se dyrene gjennom et vindu ut til hønsehuset eller til sauene.

-Våre smykker ser du selvfølgelig aller best hos oss på sølvsmia. Men for de som ikke kan

ta turen til oss, er vår nettbutikk: www.juhls.no en grei og fin løsning. Daglig pakkes det smykker som sendes til hele verden- og spesielt nå er det travelt på kontoret, forteller Juhls.Bærekraftige smykker og lokale arbeidsplasser

Hos Juhls får du et stort utvalg av smykker, både kofte sølv og historiske smykker, men også våre egne kolleksjoner, designet av Regine og Sunniva Juhls.

-Felles for våre smykker er at de alle lages her på vårt verksted. Det er veldig viktig for oss i et bærekraftsperspektiv at våre kunder vet dette. Slik skapes arbeidsplasser, og et gammelt og ærverdig håndverk tas vare på, forteller Juhls.


Juhls smykker er også evigvarende- her er det ikke snakk om bruk og kast. Det er klassikere som ikke går av moten. De ønsker å motivere til en bevisst forbruks kultur hvor kunden har muligheten til å tenke over og velge hva man kjøper.

-God materialer og god kvalitet i tillegg til et tidløst formspråk fører til gode produkter som er lett for kunden å velge, forteller Juhls og legger til: Dette er en rød tråd også i våre andre salgsvarer.


Gaveartikler fra både India, Afrika og resten av verden

Julepynt
Julepynt og annet gavemateriale fra alle verdens hjørner.

På Juhls selger de også mye annet enn bare sølv og gull. De har varer fra andre produsenter, fra fjernt og nært.

-Vi har stort fokus på nordiske designvarer og kunsthåndtverk, og også her er materialer og kvalitet viktig. I vår orientalske avdeling finner man helt spesielle varere og disse er gjerne fairtrade varer hvor etisk handel er viktige, tillegg til kvaliteten og materialene. Kameler i sandeltre, røkelse, stjerner fra India og påfuglfjær bringer oss til tanker om de tre vise menn og Bethlehemstjernen, forteller Juhls.

Eksempler på gode produkter er Frelsesarmeens utenlands prosjekt Others. Nydelig ting laget av mennesker i Kenya, Bangladesh etc. som slik får et levebrød. og et verdig liv.


Peiskos og gløgg i rolige omgivelser med spesielle gaveartikler

Spesielt i førjulstiden er det gøy at man i lille Guovdageaidnu/ Kautokeino har et slikt variert utvalg av gaveartikler, og ikke minst spesielt julepynt. Slikt du ikke får hvor som helst.

-Vi ser at mange tar dagsturer fra andre steder for å oppleve den spesielle julestemningen hos oss. Mange sier det blir ikke jul før man har vært hos Juhls. I deilige, omgivelser med bål i

peisen og levende lys brer det seg en helt spesial ro som de fleste trenger i julestria. Det å både få den, samtidig som å ha et godt utvalg av julegaver er vell det motsatte av følelsen

du får på ethvert stressende kjøpesenter, forteller Sunniva Juhls engasjert.


Bål i peis, åpen ild, adventsstake, orientalsk veggpynt.
Juhls kjente kosekrok, peis med åpen ild og varm atmosfære.

I helgene serveres gløgg og pepperkaker ved peisen, og for mange er det blitt en tradisjon å komme nettopp for dette.

-Ta turen med hele familien, eller stikk en tur innom helt alene for å få et pustehull og en pause fra hverdagen. Vi ønsker alle velkommen til en hyggelig julehandel, avslutter Juhls smilende.


Sølvøredobber med forskjellige farger på steinene.
Øredobber med forskjellige farger på steinene. Velg etter ditt ønske.

Julekalender: Ørepynt med blå, rosa eller grønne steiner?

Dagens kalenderlukegave er gitt av Juhls, og er en av årets nye produkter; ørepynt, som allerede er blitt veldig populær. Ved å skrive inn ønsket farge på steiner i kommentarfeltet på GES`s Facebook-side eller her under, er du med i trekning om disse fine ørepyntene

til en verdi av 965,- kr.

Svar her i kommentarfeltet og LIK/FØLG Facebook siden til GES: Hvilken farge på steiner til disse ørepyntene?Siste innlegg

Se alle

26 CommentsRuoná!

Like

Alla var så fina men önskar mest blå!

Like

Jeg ønsker meg de blå, fordi

De minner om en annen tid

En natt i Betlehem vi alle kjenner

En stjerne og tre vise menner

En krybbe og en jord,

Et barn og en mor.

GOD JUL!

Like

Blå 🤩

Like
bottom of page